Скок в цената на агнешкото за Великден

Бизнес
25.04.2021 | 14:24 ч.

Килограм живо тегло агнешкото върви между 6 и 8 лева, което е с 15% повече в сравнение с миналата година. В магазините цената започва от 13,50 лв. и достига дори до 19 лв. за килограм, съобщи Нова телевизия. 

Евтини яйца от Полша със съмнително качество и охладено агнешко месо от Северна Македония започват да заливат пазара у нас преди Великден, сигнализират от Асоциацията за защита на потребителите.

Български фермери и търговци алармират, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с около 20% по-ниски от тези на пазара. 

От асоциацията призовават Българската агенция по храните да засили проверките и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите.

Мерките срещу COVID-19 по време на извънредното положение миналата година затрудниха изкупуването на агнета и много от овцевъдите продаваха на занижени цени между 4,50 до 5,50 лв. за килограм. Освен това през 2020 г. двойно са поскъпнали фуражите, което увеличава цената на трупното месо с около 15%, уточняват от асоциацията.

Съветът към потребителите е да търсят на видно място задължителните табели с информация за страната производител на агнешкото месо. Българското агнешко месо е със син печат, а вносното с червен. От миналата година е разрешено купуването на месо директно от ферма.

 
 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.