Силистренец в мозъчна смърт даде живот на трима души

Общество
24.09.2019 | 20:04 ч.

Трима души продължават живота си с органи на донор от Силистра, съобщиха от Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в града. Там бе "реализирана докрай първата донорска ситуация", се казва в съобщението.

При доказана мозъчна смърт на 43-годишен мъж и след съгласие на семейството му са пристигнали екипи от ВМА - София и болница "Лозенец", които са експлантирали бъбреци и черен дроб. Същия ден са извършени чернодробна трасплантация на 36-годишен мъж във ВМА - София и на бъбреци на двама мъже в болница "Лозенец".

Според специалистите във ВМА, това е била една от най-тежките чернодробни трансплантации, които са правили до момента. „От една страна, донорът се намираше в Силистра, което наложи пътуването на наш екип с военнотранспортен самолет до Варна и оттам с линейка и полицейски ескорт до Силистра“, коментира професор Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Той изказа своята благодарност към ръководството и екипите на болницата в Силистра за създадената перфектна организация при извършване на експлантацията. Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност и към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията.

„Искам да изкажа съболезнования на близките на донора за загубата им и същевременно да им благодаря за това, че в този много труден за тях момент намериха сили да постъпят човеколюбиво и да дадат съгласие. Нека се замислим колко е важно да дариш живот! Да работим всички заедно за промяната на мисленето ни и за това, че да дариш органи в състояние на мозъчна смърт е постъпка, заслужаваща възхищение и благодарност“, пише в съобщението изпълнителният директор на болницата в Силистра д-р Даниела Костадинова.

 
Печатни издания

Най-четени

Виц на деня

Габровец купува обеци за подарък.

- За Св. Валентин ли са?

- Едната. Другата - за Осми март. 

 

 

АРХИВ | изберете две дати