Русе: Пенсионерка скри 30 000 евро в хладилник, после ги хвърли през балкона

Общество
04.10.2019 | 14:02 ч.

Пенсионерка от Русе  "изгоряла" с 30 000 евро по мошеническата схема "предупреждение от полицай-обаждане от телефонни измамници-помощ за залавянето им". Както е известно, схемата се прилага в цяла България. Сигналътът е подаден вчера в ранния следобед от 71-годишната жертва, живееща на  ул. „Люлин планина“  в Русе. Жената е обяснила, че на 2 октомври по стационарния си телефон е била потърсена от мъж, представил се като служител на "Криминална полиция". Той й казал, че нейният телефонен номер е бил записан в тефтерче, намерено при обиск и най-вероятно ще бъде направен опит да бъде измамена. "Служителят" и наредил да изключи мобилния си телефон и да не казва на никого с кого е говорила, след което и обяснил, че тя трябва да помогне на полицията за залавянето на "група телефонни измамници".

 

Мъжът продиктувал телефон, на който тя да се свърже с него, след като бъде потърсена от измамниците. Минути след това отново на стационарния телефон била потърсена от жена, която се представила за нейната дъщеря, обяснила, че е в болница и поискала да говори с лекуващия лекар. "Лекуващият лекар" поискал 50 000 лева и я заплашил, че ако не ги плати, ще отидат в дома й ще я насекат на парчета. Възрастната жена се обадила на "служителя" от „Криминална полиция“  и му разказала за разговора. Обяснила, че в домът си съхранява около 30 000 евро.

 

Той й наредил да ги сложи в хладилника, като няколко минути след това и казал да хвърли парите през предната тераса на жилището си, след което веднага да се върне на телефона. Жената изпълнила указанията и хвърлила парите, които били поставени в пластмасова розова чанта. Държала слушалката на телефона, като "служителят от криминална полиция" на интервали през 10-15 минути я уведомявал, че задържат по едно от лицата от групата. Разговорът им приключил окончателно около 22,10 часа. Вчера сутринта тя осъзнала, че е била измамена. По случая е образувано досъдебно производство.