Полезно за изпита по български език и литература

Общество
18.07.2019 | 13:06 ч.

Ножът опря до кокала

 

Ножът опря до кокала. Едва ли има човек, който да не е използвал тази фраза, когато настъпи решителен момент или пределът, когато не може да се търпи повече. Как обаче да напишем думата кокал – с А или с Ъ?

Явлението е познато в езика като непостоянно Ъ. В някои думи звукът присъства във формите за единствено число, но го няма във формите за множествено число. Когато се колебаем дали да напишем А, или Ъ в крайната неударена сричка на думата, то променяме формата на думата.

Можем да направим проверка с формата за множествено число. Ако звукът изпада в множествено число, пишем Ъ. Ако се запазва, пишем А.

 

Тъй рекъл старецът и си тръгнал.

Тъй рекли старците и си тръгнали.

 

Той казал, че отива на море.

Те казали, че отиват на море.

 

Внимание!

В първия случай – при думата рекъл, е налице непостоянно Ъ, което изпада във формата за множествено число. Във втория случай – при думата казал, става въпрос за неударен звук А, който при изговор се чува като Ъ.

 

Не ми дава покой една мисъл.

Отнасяй се към мислите си с уважение.

 

Подариха ми къдрав пудел.

Избрах един от многото къдрави пудели.

 

Важно е да знаем!

Съществителните имена от мъжки род, които завършват на -ЪК, се пишат с Ъ и в множествено число.

 

Те отседнаха в чуден замък на брега на морето.

Те разгледаха най-големите и красиви замъци в света.

 

 

 

Работилница за отличници „Етикет“ е образователен център с централен офис в гр. София, 1408, ж. к. „Стрелбище“, ул. „Мила родина“ №34. Филиалът в гр. Русе се намира на ул. "Уилям Гладстон" №5.  Електронна поща: office@etiketbg.net. Телефон за контакти: 0876522422

 

 
Печатни издания
Най-четени

Виц на деня

След като излетял пътнически самолет, командирът обявил по микрофона маршрута и времетраенето на полета, но забравил след това да изключи микрофона. Всички разговори в кабината се чували в салона. Вторият пилот попитал: "Командир, сега какво ще правим?". Командирът отговорил: "Ще пием по едно кафе, а после ще изчукаме Старшата стюардеса!" Стюардеста, която поднасяла закуски на пътниците в салона, чула какво си говорят в кабината и се затичала да предупреди пилотите, че всичко се чува в салона. Но се спънала и паднала на пътеката. Възрастна жена и помогнала да стане, и й казала: "Не бързай баби! Те казаха, че първо кафе ще пият!"

АРХИВ | изберете две дати