Откриха новия мост в Генуа на мястото на срутения преди две години "Моранди"

Свят
04.08.2020 | 12:42 ч.

В италианския град Генуа тържествено беше открит новият мост, построен на мястото на рухналия преди 2 години мост "Моранди".

Съоръжението, кръстено на инженера, който го е проектирал, погреба под отломките си десетки автомобили. Сред 43-те жертви на срутването имаше и 4 деца.

На тържественото откриване присъстваха президентът Серджо Матарела и премиерът Джузепе Конте. С минута мълчание бе почетена паметта на жертвите при срутването на предишния мост. Роднините на загиналите при трагедията преди две години обаче отказаха да участват в събитието. Пожарникарите, взели участие в разчистването на отломките, също бойкотираха събитието.

Но мнозина видяха символика в появилата се над моста дъга. 18-те виадукта на съоръжението бяха в цветовете на италианския трикольор. Новият мост ще се казва "Сан Джорджо" (Свети Георги), той е с дължина един километър и е проектиран от прочутия италиански архитект Ренцо Пиано. Издига се на 40 метра височина и е поддържан от 18 пилона. Мостът е  почти двойно по-широк от предишния. Съоръжението свързва отново двете части на Генуа и магистрала А 10 към Франция. На него има 43 лампи в памет на жертвите от срутването на "Моранди".