Оставиха за постоянно в ареста 25-годишен младеж заради 50 грама марихуана

Крими
06.07.2020 | 17:19 ч.

Окръжният съд в Силистра остави за постоянно в ареста 25-годишния Мартин Й., който преди няколко дни бе арестуван заради това, че е шофирал мотопед дрогиран и без документ за правоуправление. При претърсване в него и в дома му са били  открити и  50 грама марихуана.

Искането на Прокуратурата за постоянна мярка „задържане под стража” е било мотивирано от предположението, че Мартин Й. можеда извърши ново престъпление или да се укрие.

Защитата на обвиняемия е пледирала, че той не е извършил престъпление, което да се квалифицира като тежко, че същият трябва да полага грижи за баща си, който не е добре здравословно, и поиска по-лека мярка за неотклонение. Пред съда младежът е обявил, че не разпространява наркотици, а иззетото количество е било за негова лична употреба. Поискал е по-лека мярка за неотклонение, заявявайки, че няма да се укрие, нито да извърши ново престъпление.

Тъй като обаче се оказало, че е следствен по друго досъдебно производство, отново свързано с държане на наркотични вещества съдът приел, че опасността от извършването на ново криминално деяние е съвсем реална. Затова и решението е за най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“.

Определението на съда може да бъде обжалвано пред Апелативен съд-Варна.