Помните ли наперената служителка-консиерж в сериала "Съни бийч"?

Лайфстайл
21.05.2022 | 21:33 ч.

Един от най-интересните персонажи в сериала "Съни бийч" - аниматорката Ивон (Евелин Костова) в третия сезон се издига в йерархията и вече работи като консиерж. Зрителите вече видяха как в това си качество наперената служителка имаше сблъсък с екзотичните желания на капризен ВИП клиент на 5-звездния хотел. 

Извън  комичните сюжети на телевизионните сериали, услугата консиерж всъщност е висшият пилотаж  сред ВИП услугите в туристическия бранш. 

Все по-често човек със златно ключе на ревера (професионалният знак на консиержите в цял свят) можете да срещнете във всеки първокласен хотел от световна величина.

Какво значи да си консиерж?

Консиержът има дълга история. През средните векове, той е бил кралски чиновник, отговорен за въздаване на правосъдието, наравно със съдиите.

През XVIII век консиержът отново е висш служител на короната, но този път натоварен да поддържа  реда в книжата на полицията и затворниците. Някои френски автори твърдят, че консиержът е бил отговорен за осветлението в средновековните палати (от фр. comte de cierges или преброяване на свещите).  

Парижкият консиерж от XX век вече изпълнява функции, по-близки до съвременните. Той имал малък апартамент на приземния етаж на дадена сграда и следял кой влиза и излиза от нея. Бил отговорен и за други неща - събирал пощата на отсъстващи собственици на имоти, имал резервни ключове, за да реагира в спешни случаи, осигурявал различна информация на живеещите в сградата, контролирал достъпа, грижел се за прилагане на общите правила, посредничил в комуникацията между собствениците на имоти и мениджмънта на сградата.

Всъщност консиерж е чужда дума с неясно за много хора значение. На латински conservus  означава подчинен сътрудник. Често се превежда като "портиер". Значението на консиержа се покрива и от позиция, популярна в испаноговорящия свят като "portero".

Най-често днес консиержът е свързван с различни хотели и курорти. Той е човекът с информацията и контактите. Можете да го попитате за най-горещите нощни заведения. Разбира се, може и да Ви осигури резервация там - както и за различни ресторанти, заведения, събития. Той има грижата и за уреждане на транспорта Ви - по зададен от Вас маршут и параметри. Координира различни логистични услуги. Осигурява билети за популярни събития. Защо не и туристически тур на избрани от Вас забележителности? Получава пратките Ви вместо Вас и се грижи да ги получите възможно най-бързо.

През 1952 година във Великобритания е основано обществото на Златните Ключове. Консиержите от най-добрите хотели в земите на Нейно Величество Английската кралица се обединяват в името на предоставяне на все по-качествени услуги на своите гости. Символът им днес е разпознаваем по цял свят - златно ключе, закачено на ревера, с което не е никак лесно да се сдобиеш, поради високите изисквания за членство. 

Консиержът е услуга, която пести време и усилия и поради това става все по-търсена в световен мащаб. Появиха се редица консиерж - фирми, които предлагат да свършат какво ли не вместо Вас. Оперират в широк набор държави и работят с огромен брой контрагенти, благодарение на които доставят огромен брой качествени услуги.

Поради все по-разширяващият се кръг консиерж услуги, браншът се сегментира. Предлагат се летателни консиерж услуги - предоставяне на ексклузивен достъп до пълен набор въздухоплавателни средства, позиционирани по цял свят, с възможност за икономически ефективни решения, в зависимост от специфичните нужди от пътуване на клиента.

Друг тип консиерж е медицинският. Изпълнява подобни функции на хотелския, но към пациентите и персонала. Това особено помага на служителите с дълги смени.

Корпоративният консиерж също е все по-често срещан. В общи линии, се грижи за планиране и координиране на бизнес дейности, обвързани с клиенти, контрагенти, служители. Това включва какво ли не - от кетъринг за срещи на борда на директорите, до ваканции за служителите, програми за придобивки на персонала, програми за лоялност на клиентите, консиерж-у-дома за служителите, виртуален асистент... От каквото и да се нуждае компанията Ви, големите консиерж компании ще и го доставят. Включително, се грижат за съдружниците Ви и най-важното - Вашите служители - подобряват условията на труд, обгрижват хората с оглед те да се чувстват отлично и да влагат 110% от себе си във Вашия бизнес. С други думи казано - стимулират продуктивността на персонала.

Консиерж компаниите обаче, имат грижата и за Вашето забавление. Помагат Ви да се сдобиете с покана за ексклузивно събитие или пък организират Вашето собствено такова.

Предлага се и лайфстайл мениджмънт - лична грижа за Вас, която цели да улесни и обогати живота Ви. Първо, клиентът минава през интервю, в което се разглеждат краткосрочните и дългосрочните му цели и начин на живот. Следва изработка на специфичен план - вид пътна карта, по която да се водите в новият си по-пълноценен живот.

Консиерж "по доставките" - той пък има грижата да Ви снабди с всичко - от редки стоки, за които само сте чували, до специфицирани бизнес контакти.

Консиержът е  личен асистент, който работи с определен клиент. Навлиза в стила му на работа и настоящите проекти. Помага, отменя, улеснява. Освен това, разбира от счетоводство, административни услуги, управление на уебсайтове, продажби и маркетинг, връзка с клиентите.

Уникалните консиерж услуги пък, са запазена територия за най-добрите консиерж компании. Тук се включва участието на Бийонсе на следващия ти рожден ден, ваканцията ти на частен остров и полета с балон над Амазонка. 

Консиержът е световна услуга, която завладява все повече нови територии. 

Професията консерж е изкуството да правиш невъзможното възможно, определя я кратко сайтът profit.bg

Когато катарски шейх поискал от консиерж в лускозния хотел Raffles Dubai да достави подарък на съпругата му, служителят, специализиран в удовлетворяването на желанията на гостите, отвърнал „Разбира се, сър. Какъв подарък?“.

Rolls Royce Ghost, последния модел, отвърнал шейхът.

Возилото трябвало да бъде доставено до Катар в срок до следващата вечер.

Годината била 2012. Харълд Абонитала, сега главен консиерж в хотела Habtoor Palace, счита това за най-голямото предизвикателство под формата на желание на гост, в своята 14-годишна кариера.

"Бях целият вир-вода“, спомня си той. Беше четвъртък вечерта и при положение, че петък се смята за свещен ден в Дубай, повечето магазини и услуги няма да работят.

Той отишъл с бясна скорост до шоурума на Rolls Royce, като до 8 часа вечерта вече бил закупил луксозната кола. Но как да транспортира автомобил за 300 хил. долара на дистанция от близо 650 километра до залез слънце на следващия ден?

Благодарение на контактите си, той намерил друг петзвезден консиерж, чийто чичо работел в логистична компания. Чичото помогнал да се осигури самолет, който да закара колата, но това станало срещу солена цена.

„Ще струва 350 хил. дирхама (около 95 хил. долара)“, казал Абонитала на госта. „Не ми давай тарифи, просто го направи“, казал шейхът.

Изпълнението на всевъзможни желания и капризи на заможни гости е ключовото качество на всеки член на  Les Clefs d'Or, международна асоциация на елитните консиержи (concierges), пише CNN. 

Разпознаваеми по златните ключове, закачени на техните ревери, мрежата на елитните консиержи обхваща 80 държави и приблизителни 4000 души.
Те се гордеят с това, че могат да направят и невъзможното възможно.

Ела Ланзанас, главен консиерж на петзвездния Fairmont Dubai  и член на  Les Clefs d'Or, веднъж убедила ливански стилист да зареже всичките си анганжименти, като наела кораб, който да го докара до гост, който се намирал на тридневен круиз. По думите на Ланзанас, гостът посочил, че няма време да отиде на фризьор за предстояща вечеря.

Мрежата на Clefs d'Or обаче направила всичко това възможно. „Най-важното за мен е да изпълнявам желания в последната минута и да правя гостите щастливи. Дамата беше удовлетворена от начина, по който бе направена косата й“, казва тя.

"Консиержите ще удовлетворят всяко желание, докато то е морално, легално и възможно за човек“, пише за организацията в тяхната LinkedIn страница.

Дубай привлича 15.8 млн. посетители годишно, благодарение на репутацията си, както на бизнес дестинация, така и на туристически хъб.

Очакванията там са доста високи.

"Луксът е в кръвта на Дубай“, казва Аби Сам, президент на  Les Clefs d'Or ОАЕ.

„И като консиерж от Les Clefs d'Or , става дума за осигуряването на абсолютен лукс“, добавя Сам.

Веднъж гост дал на Сам разфасовка от парфюм, която била без етикет и почти празна. Тя била закупена преди няколко години в Дубай, но гостът не можел да си спомни от къде точно.

По думите на Сам, в Дубай има над 200 магазини за парфюми, като нито един не бил точният. Така консиержът дал парфюма на производител, който извлякъл химическите му съставки и го пресъздал наново в чисто нова опаковка.

"Когато го дадох на двойката, те бяха направо издухани, бяха прекарали 4 дни в търсене. Това са предизвикателствата, с които се срещаш и ако си добър консиерж, преодоляваш“, казва Сам.

Когато парите говорят, всички слушат, казва Абонитала, размишлявайки как и най-лудите желания на гостите биват изпълнявани. Ако гостът е с ограничен бюджет, тогава задачите са доста по-голямо предизвикателство.

Такива са гостите, които използват Instagram и планират визитата си преди да са пристигнали.

"Те знаят за какво говорят. Проучили са мястото, знаят какво да очакват и изстискват консиержите за всичките им контакти, за да получат намаление тук и там“, казва Абонитала. 

Навлизането на технологиите прави ролята на консиержа доста по-трудна работа. Те се конкурират с Instagram и Google, поради, което трябва да са напълно наясно с всички новости и оферти.

Въпреки това, Сам вярва, че това просто вдига стандарта. „Трябва да бъдете по-информирани от самия гост“, казва тя.

В Renaissance Downtown Hotel в Дубай, консиержите са познати като „навигатори“. Те се подвизават като местни експерти, които могат да кажат, неща, които няма да намерите в туристическите брошури.

Клейтъс Джордж, главният навигатор на хотела, посочва, че всичко това се дължи на промяната в тенденциите, които вече изисикват предлагане на „скрити диаманти“, вместо обичайните турстически благини.

По думите му, гостите очакват лично отношение, а когато видят златните ключове на ревера на консиержа, автоматично започват да очакват нещо необходимо.

Един от спомените на Джордж от миналото е, когато успял да намери рядък японски зелен чай Gyokuro Genmaicha, който се търгува на цена от около 16 долара за 100 грама. „Тя беше впечатлена, каза ми, че го е търсила през последните 4-5 месеца, но не е могла да го намери никъде“, добавя той.

За да стане един консиерж член на Les Clefs d'Or се изискват поне 5 години опит в хотелиерската сфера, както и успешното преминаването на тестове и интервюта.

Веднъж обаче получил членство, консиержът печели достъп до международна мрежа от себеподобни, която му осигурява безкрайно количество контакти в името на желанията на гостите. 

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.