Борисов: Още днес щях да кажа датата, в която си подавам оставка

Политика
05.08.2020 | 12:40 ч.

"Какво направихме с нашите коалиционни партньори през тези години - че морето ни е най-чисто, да изброявам ли магистралите. Много пъти сме говорили за нашите успехи, какво сме направили, най-важното обаче е, когато беше финансовата криза, успяхме като партия, да запазим държавата, но и да вдигаме БВП с милиарди на година, винаги сме били в двойката или тройката от най-бързо развиващите се дръжави в евростатистиката."

Това заяви в речта си пред стотиците активисти от ГЕРБ на Националната конференция на партията премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Пуснахме хората, за да защитим психическото им здраве и да заработи икономиката", поясни премиерът разпускането на мерките в условията на извънредна епидемична обстановка.

"Затова и толкова много заложихме на възнаграждението на медицинските специалистите. Всяка година вдигаме доходите", подчерта още министър-председателят.

Борисов обясни, че са избрали събитието да се проведе в "София Тех Парк", за да покаже какво е построено и направено през годините.

Той припомни, че не са издигнали и техен кандидат за главен прокурор: "Не моят подпис стои под указа, а на президента Радев. Аз винаги, 11 пъти подред, заедно с вас, сме печелили изборите. И при служебно правителство. Наслагва се една тема, че нас ни е страх от служебното правителство. Точно обратното. Ние не вярваме на Радев, че ще бъдат честни и почтени, но какъв ни е проблемът със служебно правителство? Но без Народно събрание не може, не може да се обявява извънредно положение, не могат да се вземат заеми, не могат да се правя промени в законите, за да се помогне на хората и бизнеса. Без Народно събрание няма актуализация в бюджета и не могат да се правят плащания на бизнеса, не мога да се правят плащания на социално слаби, не могат да бъда променяни данъците, няма как да се увеличат парите за обезщетение на безработица, нито пък за промяна в мярката 60/40 като се затворят училища и градини. Без Народното събрание и без приемане на промени в законите, първите пенсионери жени за следващата година ще се окажат ощетени", обяви още Борисов.

Той поясни, че и учениците могат да останат ощетени, ако не се признае учебна година. За да са гарантират честни избори, Народното събрание трябва да определи реда за закупуване на електронни машини, както да се определят и сроковете за това. "Не желая по никакъв начин държавата да бъде разединена. Ние сме подписали коалиционно споразумение и трябва да изкараме мандата", заяви още Борисов.

Той обясни на присъстващите, че на протестите има платени провокатори. "Аз съм готов по всяко време да си тръгна, правил съм го, и заради мен не искам по никакъв начин, не искам да има напрежение. Не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по уличата и да затварят кръстовищата. Какво не сме направили добре, от какво имаме да се страхуваме? 

Ще предложа варианти на коалиционните партньори, има вариант аз да се оттегля. На места има дерибеи и заради тях ни се приписват неща. Не съм човекът, който да се опиянява от масата. Имаме много какво да направим в партия ГЕРБ и маса от обвиненията към нас са правилни и това може да стане на място с хората. Поел съм ангажимент, още днес щях да кажа датата, в която да си подам оставка, но искам с моите колеги от коалицията да го обсъдим, но трябва да осигурим стабилността. Идват много тежки месеци и години. Зимата ще бъде много трудна, на нас ни трябва вот, подкрепа, ако народът избере нас, за да кажем пак ще затворим, или пак еди-какво си. Не ви казвам нищо днес, надявам се да намерим вариант с Каракачанов и Симеонов", посочи Борисов.

"Искам да говорите с хората, защото много хора са се отлепили от нас", поясни премиерът към актива на партията за работата на партията по места.

Конференцията на ГЕРБ в "София Тех Парк" бе открита от кмета на Враца Калин Каменов. Появата на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов предизвика бурни реакции в присъстващите, които го посрещнаха с ръкопляскания и скандирания "Бойко, Бойко".

Каменов подчерта, че имат доверието на хората и избирателите си, да не се страхуват да изказват своето мнение.

"Не позволявайте гласът ви да бъде заглушат от освиркванията на онези, които после ще си отидат в държавите, откъде са дошли, но няма да носят отговорност. Не трябва да позволяваме държавата да върви назад", заяви още Каменов.

На конференцията присъстваха коалиционните партньори на ГЕРБ - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които седнаха до Борисов.

Преди изказването на премиера, на сцената говори кметът на Дулово Юксел Ахмед, лидерът на СДС Румен Христов, евродепутатът Андрей Новаков. Христов призова за управление на десницата и прогнозира победа на следващите парламентарни избори, като намекна, че може да има и извънредни такива.

Новаков благодари на присъстващите, че са дошли и ги нарече приятели и съмишленици. "Самото мое присътвие тук е крайно невероятно", заяви той, като обясни, че е роден в провинцията в семейство на жепейци, но е евродепутат в момента и това е възможно само в тази партийна формация.

"От политическата камбанария ние сме партия парадокс, управляваме така, че да е лесно на следващите след нас", обяви още евродепутатът.

"Протестите в София и някои градове в страната не казват това, което мислят българите", поясни още Каменов и покани областния управител на Разград Гюнай Хюсмен от Разград, който припомни, че е бил от ДПС, но е избрал ГЕРБ. Хюсмен развълнуван се обърна директно към Борисов и му каза, че българският народ му вярва и е с него.

Каменов взе думата след него и подчерта, че е ясно, че оставка на правителството не трябва да има и покани на сцената лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов.

"В последните дни младите хора казват, че искат смяна на властта, но не съм чул от всички тези, които викат: "Оставка, служебно правителств, нови избори, какво ще бъде това ново правителство? Каква е програмата на това ново правителство, каква е философията на това ново правителство? За мен промяната не означава промяна в Конституцията и въвеждането на еднополовите бракове. Аз не съм чул как да бъде направена промяната. Знам, че има два вида политици - такива, които са готови да се жерват за нацията си и такива, които жертват нацията и държавата си за себе си", намекна Каракачанов към президента Румен Радев и БСП.

Още по темата

Коментирай