Как българите на Антарктида посрещнаха Новата година

Общество
04.01.2019 | 14:15 ч.

С няколко последователни наздравици с шампанско  са посрещнали Новата 2019 година участниците в 27-мата Българска полярна експедиция, съобщава dariknews. Тази година в състава на експедицията участват и учени от Колумбия, Кипър и Монголия. С новогодишните наздравици на Ледения континент са били спазени традициите на всяка една страна.

В полунощ полярниците ни са поздравили и своите испански съседи на Антарктида. Първата наздравица е още от в 13:00 ч. на брега на Южния океан и с нея полярниците са отбелязали посрещането на Нова година в Монголия, макар  същинската за монголците Нова година (годината на прасето)  да идва на 5 февруари.Следващата наздравица е била в 19:00 ч., когато  e настъпила Нова година по едно и също време и за България ,и  за Кипър (часовата разлика между България и Антрактида е 5 часа). По силата на  четвъртвековна ливингстънска традиция експедицията отбелязва това на Крумов камък - връх над базата, без значение дали времето е благосклонно към изследователите или не. Третата наздравица с шампанско е била  в 22:00 ч., когато вдигат наздравици в Колумбия. Страната има интересната традиция  хората да си подаряват жълто бельо за любов и благополучие,  да хапват 12 гроздови зърна за здраве и късмет, а тичането с раници на гръб е ритуал на южноамериканците за пътешествия през идващата година.В полунощ  е дошъл ред и на антарктическата Нова година.

Празничният ден е приключил с танци, баница с късмети и размяна на подаръци.

 

 
Печатни издания
Най-четени

Виц на деня

След като излетял пътнически самолет, командирът обявил по микрофона маршрута и времетраенето на полета, но забравил след това да изключи микрофона. Всички разговори в кабината се чували в салона. Вторият пилот попитал: "Командир, сега какво ще правим?". Командирът отговорил: "Ще пием по едно кафе, а после ще изчукаме Старшата стюардеса!" Стюардеста, която поднасяла закуски на пътниците в салона, чула какво си говорят в кабината и се затичала да предупреди пилотите, че всичко се чува в салона. Но се спънала и паднала на пътеката. Възрастна жена и помогнала да стане, и й казала: "Не бързай баби! Те казаха, че първо кафе ще пият!"

АРХИВ | изберете две дати