Обновяване на банята

В най-масовия случай ремонтът ще струва с около 30% повече спрямо идентичен през миналата година. Разбира се всичко зависи какво точно ще се прави, дали ще има основен или козметичен ремонт, какви материали ще са необходими - дали от поскъпналите повече или от тези с по-малко. Ако, например, ремонтът ще е в банята, посгъването е малко по-голямо от средното. Конкретен модел среден клас български фаянсови стенни плочки в момента по строителните хипермаркети се продават за 23.77 лв. за квадратен метър. Което обаче е с 32% по-скъпо от цената им през септември, когато същите в същия магазин струваха 17.99 лв. за квадрат. А в друг можеха да се намерят и с 1 лв. по-малко, защото бяха на промоционална цена. Но в случая е коректно да се сравняват редовните, а не промоционалните. При подовите плочки от същата серия поскъпването е абсолютно идентично.

Малко по-голямо е то, ако в проекта бъде включена и малко повече красота. При много от видовете плочки се предлагат и т.нар. декори с някакви картинки. При разглежданата серия има такъв вариант, състоящ се от 6 допълнителни плочки. Цената им миналата есен бе 43.20 лв., а сега струват 62.74 лв. Което представлява поскъпване от 45%. Но все пак не се отнася до голяма сума, така че няма особено да се отрази на крайната сума на ремонта.

При фугиращите смеси, които също не костват кой знае каква част от общата сума, поскъпването е по-малко от средното - около 22%. Опаковка от 1 кг отново от среден клас българско производство, но от световна марка, в момента се продава срещу 6.49 лв. Преди 7-8 месеца същата струваше 5.29 лв.

По-голямо е увеличението на цените при лепилата. По-обикновените към днешна дата се продават на редовна цена около 14.50 лв. за торба от 25 кг. Същата през миналата есен на различните места вървеше между 10.50 и 11.50 лв., т.е. в случая поскъпването е между 26 и 38%. По-скъпите флексови лепила с фибри се продаваха преди поскъпването срещу 12.50 лв. В момента обаче цената им се е покачила с 36 на сто до 16.99 лв. за една торба.

При санитарната керамика увеличението на цените е около 15-20%. Моноблок родно производство от средния клас в момента се продава на редовна цена около 150 лв. Преди струваше около 130 лв. При мивките поскъпването също е в тези граници. По-сериозно обаче е при шкафовете за баня. Там цените са се покачили в някои случаи с до 40%. А и все пак при цени от по няколкостотин лева това ще се усети повече от потребителите. По-малко са се вдигнали цените при ВиК. Смесителите за душ, например, са поскъпнали с 28 до 32%. Самите душове от типа тръбно окачване с пита и слушалка заедно обаче са значително по-малко увеличили цената си - около 8-10 на сто. С около 20% пък са по-скъпи боите за баня.

Ремонт на стая

Ако предстои ремонт на сухо помещение - хол, спалня, детска и т.н., там средното поскъпване също се движи около 30%. Но и тук има сравнително големи разлики между отделните материали. Също така е от значение в какво точно ще се изразява ремонтът - дали ще е просто освежаване чрез боядисване или нещо по-сериозно, свързано с повече работа, къртене, градене и т.н. Ако се правят само стени, то за боите от среден клас ще трябва да се приготви около 27% по-голяма сума в сравнение с времето преди поскъпването на строителните материали. Например българска боя среден клас, 2.5 литра кутия в момента струва 23 лв. същата миналата есен беше на редовна цена от 18 лв. По-големи количества, разбира се, излизат по-евтино, но поскъпването при тях е със същите проценти. Което се отнася и до по-високите класове бои.

При различните видове грундове, което вероятно ще трябва да се положат преди боята, увеличението на цените е между 28 и 32%. За 10-литрова туба от по-хубавия, например, струва 48-49 лв. Преди зимата същата се продаваше срещу 37 лв.  Ако преди боядисването по стените или тавана ще трябва да се прави и нещо друг, вероятно за ремонта ще са необходими шпакловки и мазилки. При тях цените са се повишили малко по-малко. В най-масовия случай поскъпването при различните видове е между 18 и 22 на сто. Готова шпакловъчна смес в разфасовка от 6 кг преди по строителните хипермаркети се продаваше за около 13 лв. Сега цената й е около 15.50-16.00 лв. По-осезаемо обаче е поскъпването при гипсокартона, който може да бъде необходим при евентуален по-сериозен ремонт, а не просто при освежаване на стаята. Цената на един лист за последната половин година се е увеличила с към и дори малко над 40% в зависимост от типа. Обикновен лист с размери 1.2 на 2.0 метра сега струва 14 лв. Същият в края на есента беше 10 лв. Този за влажни помещения, чиято цена по принцип е по-висока, е поскъпнал от 14 лв. на 20 лв. за същата като размер плоскост. При гипсовите лепила, каквито вероятно ще бъдет необходими при такъв ремонт, увеличението на цените е още по-голямо. В зависимост от класа и марката то е в рамките на 42 до 49%.

Подобно е положението и при алуминиевите профили. Фугозапълващите смеси са увеличели цената си по-малко - с малко над 20%. Шесткилограмова опаковка днес се продава за около 15.50 лв. Същата преди поскъпването струваше около 13 лв. Ако при ремонта ще се прави наново и подът, цената също ще набъбне. Има обаче разлики в зависимост от вида, който ще се избере. В случай, че това ще бъдат плочки от гранитогрес, при тях цените са се увеличили в рамките на 35-40%. Например квадратният метър от никък към среден клас българско производство в момента се намира на редовни цени около 17.50-18.50 лв. При по-високите класове, разбира се, цените са по-високи, но самото поскъпване е в същите граници. Тук отново трябва да се има предвид и поскъпването на лепилата и фугите. Доста по-малко е обаче то при ламинираните паркети. Всъщност при тях се наблюдава най-малкото увеличение на цените сред по-разпространените материали за домашен ремонт. В сравнение с миналата есен в момента ламинираните паркети са поскъпнали с под 15%.

Такъв, който преди струваше 15 лв. за квадратен метър, в момента се продава с 2 лева по-скъпо. Като в случая си говорим отново за среден клас. Малко повече обаче са се увеличили цените на подложките. Такива от XPS в разфасовка от 5 кв. метра, струват 14.95 лв. в момента. Което е с 25 на сто повече спрямо старата им цена, която беше 12 лв. Первази за паркет от PVC с канали за кабели сега се намират за 6.29 лв., ако си говорим за по-ниските 5-сантиметрови и за 6-метров. Цената са същите преди бе 5.49 лв., т.е. поскъпването тук е като при самия паркет - около 15%. Ако желанието обаче е да се поставят от по-хубавите MDF первази, при тях цените са се покачили повече - с около 30 на сто. 

3e-news.net