Апелативния съд във Варна потвърди постоянната мярка „задържане под стража” на 32-годишен силистренец за разпространение на наркотици

Крими
07.07.2020 | 14:53 ч.

Апелативния съд във Варна потвърди постоянната мярка „задържане под стража” на 32-годишния Венцислав  от Силистра, обвиняем за разпространение на наркотици.

Припомняме, че той бе задържан на 15 май в момент на продажба. При полевия наркотест веществото обект на сделката е реагирало на метамфетамин. В автомобила на обвиняемия и в апартамент, обитаван от него са намерени две електронни везни. 31-годишният Венцислав е поискал Окръжният съд в Силистра да измени взетата на 18 май първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража“. Молбата му е отхвърлена и той обжалва пред въззивната инстанция.

Според адвокатът му няма доказателства довереникът му да е извършил престъплението. Почти всички процесуално-следствени действия са изчерпани, очакват се заключенията на вещи лица, но това не налага Венцислав да е в ареста, смята защитата.

Апелативната прокуратура поиска Апелативен съд-Варна да потвърди определената от Окръжен съд-Силистра мярка за неотклонение „задържане под стража“ като изтъкна тежестта на разследваното престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 хиляди до 20 хиляди лв. Обвинението поддържа тезата, че мъжът може да се укрие или да извърши друго престъпление, тъй като той вече е бил осъждан за държане на марихуана и амфетамини.

Съдебният състав обаче няма съмнения за съпричастността на обвиняемия към престъплението. Затова сочат и свидетелските показания, и веществените доказателства. Като негативни са квалифицирани личните качества на силистренеца –комбинативен, упорит, не работи, осъждан вече веднъж  за същото престъпление. Разследваната деятелност е трайна, добре обмислена и прикрита. Въпреки наличието на постоянен адрес, не може да се отхвърли опасността обвиняемият да се укрие, затова и мярката „задържане под стража” е потвърдена, съобщават от Пресцентъра на Апелативен съд – Варна.

Определението не подлежи на обжалване.